Lietuvos SAMBO čempionatas Druskininkuose

2022-04-04, Author: Marytė Marcinkevičiūtė, sportas.info

Naujajame Lietuvos sporto centro komplekse “Druskininkai” – šalies sambo čempionatas

LC atid. J. JANKauskas 20220402 112104

 

Marytė Marcinkevičiūtė, sportas.info

Lietuvos sambo čempionatas pirmą kartą buvo surengtas Druskininkuose, naujajame Lietuvos sporto centro komplekse “Druskininkai”.

LC dalyviai

Ryte jėgas bandė stipriausios šalies moterys ir vyrai, o po pietų vyko kovinio sambo vyrų čempionatas.

Iš viso čempionate apdovanojimų siekė daugiau nei 150 sportininkų.

LE E. Tukaciauskas 20220402 164656

Per iškilmingą varžybų atidarymą sportininkus pasveikino Švietimo, mokslo ir sporto viceministras, buvęs Lietuvos sambo federacijos prezidentas Linas Obcarskas ir dabartinis prezidentas Eduardas Rudas.  

Atidarymo metu buvo išreikšta pagarba ir palaikymas Ukrainai, tylos minute pagerbti žuvę jos kariai.

Pasak LSF prezidento E. Rudo, čempionatas pasižymėjo gražiomis, atkakliomis kovomis, netrūko intrigos.

Federacijos vadovui ypač patiko 71 kg svorio kategorijoje vykęs finalinis vilniečio Eimanto Tukačiausko ir Viliaus Sasnausko susitikimas, gyrė 88 kg svorio kategorijoje kovojusį  klaipėdietį Valdą Kanapecką, 59 kg svorio kategorijoje – rokiškietę Vaigą Čečytę, kovinio sambo čempioną ukmergiškį Mindaugą Veržbicką (svorio kategorija iki 79 kg).

Kruopščiai rengėsi kovoms

Net tryliktą kartą iš eilės Lietuvos čempionu tapo 2021 metų Europos  čempionato bronzinis kovinio sambo prizininkas ukmergiškis M. Veržbickas.

Bendrovėje „Antara lt“ katilų srities gamybos vadovu dirbantis ukmergiškis šios savo pergalės nesureikšmino ir teigė, kad savo tryliktąjį Lietuvos čempiono aukso medalį jis laimėjo nei labai sunkiai, nei labai lengvai.

„Kai įdėta daugiau nei 20 metų darbo, tai tas čempiono titulas iš dangaus nenupuolė, jis pelnytas savo prakaitu.

Visoms kovoms kruopščiai rengiausi, į jas žiūrėjau atsakingai, gerai įvertinau varžovus“, - akcentavo M. Veržbickas.

Savo karjerą ukmergiškis pradėjo sporto mokykloje nuo giminingos sambo šakos – dziudo 1998-aisiais.

„Iš pradžių vaikai nori būti stipriausi gatvėje, po to – klasėje, mokykloje, rajone.

Netrukus ateina noras dalyvauti turnyruose Lietuvoje, Europoje, pasaulyje. Praėjau visus etapus, kurie susiliejo į vieną“, - kalbėjo M. Veržbickas.

Druskininkuose per šalies čempionatą 31-erių ukmergiškis koviniame sambo turėjo tris kovas, kurias visas laimėjo anksčiau laiko.

Jis pasidžiaugė, kad šis čempionatas vėlgi buvo sėkmingas ukmergiškiams, kad jų Dziudo sporto klubas jau kuris laikas yra konkurencingas  didmiesčių atstovams.  

„Mūsų trenerių Tomo Putinausko, Artūro Sako, Rimanto Lenartavičius ir Eugenijaus Simonaičio nuopelnas yra tas, kad jie išugdo daug universalių kovotojų.

Vienas gerų rezultatų nepasieksi, reikia, kad kažkas pakontroliuotų, padėtų, žinoma, reikia įdėti ir daug savo darbo“, - teigė M. Veržbickas.

Čempiono laukia dar viena operacija

Aštuntą kartą Lietuvos sambo čempionu tapęs LSF atstovas spaudai, Sostinės sporto centro bei Vilniaus universiteto dziudo ir sambo jaunesnysis treneris Eimantas Tukačiauskas tik pačiu paskutiniuoju momentu sugalvojo vykti į Druskininkus.

 LC VU studentai 20220402 165123

Mat nuplyšus kryžminių raiščių kojos implantui, atsirado problemų su pasiruošimu čempionatui – buvo priverstas treniruotis mažiau nei įprastai, reikėjo save saugoti ir ant kilimo nekovoti su pajėgiais sportininkais.       

Tačiau tarp 10  jo svorio kategorijoje (iki 71 kg) rungtyniavusių sportininkų jam visas kovas pavyko baigti pergalingai.

„Sunkiausia buvo finalinė kova su 2021 metų pasaulio jaunimo čempionato septintos vietos laimėtoju vilniečiu Viliumu Sasnausku.

Kovos pradžioje pavyko atlikti sėkmingą metimą, kurio varžovas nesitikėjo, ir tą persvarą pavyko išlaikyti iki susitikimo pabaigos“ – pasidžiaugė E. Tukačiauskas.

Aštuoniskart Lietuvos čempionas, savo karjerą pradėjęs nuo penkerių metų, buvo pajėgus ir dziudo (2018-aisiais tapo Lietuvos suaugusiųjų čempionu), ir sambo imtynėse, tačiau dabar specializuojasi tik sambo.

Pirmą sykį Lietuvos sambo čempionu tapęs 2013 metais, E. Tukačiauskas pačias didžiausias viltis dabar sieja su šia sporto šaka.

„Gaila, kad kol kas man nesiseka su tais kryžminiais raiščiais. 2016 metais jie man plyšo pirmą kartą, o pernai spalio mėnesį nuplyšo implantas, todėl dabar vaikštau kaip ir be raiščių.

Vasarą, tikriausiai, lauks dar viena operacija, todėl mano sezonas, greičiausiai baigtas“, - apgailestavo 28 metų sportininkas, kuris 2016 metais baigė žurnalistiką Vilniaus universitete, o dabar neakivaizdiniu būdu gilina dar ir pedagogines žinias Vytauto Didžiojo universitete.  

E. Tukačiauskui, kaip ir jo draugams, labai patiko šiemetinis čempionatas, kuris Druskininkuose buvo puikiai organizuotas naujajame LSC sporto komplekse.

„Galima sakyti, kitas lygis. Erdviame komplekse buvo smagu  rungtyniauti“, - teigė trenerės Svetlanos Vetrovos auklėtinis.     

Taurės, tarptautinio meistro sertifikatai

Specialiomis taurėmis buvo apdovanoti techniškiausi kovotojai: sambo - rokiškietė Vaiga Čečytė ir klaipėdietis Valdas Kanapeckas, o kovinio sambo - ukmergiškis Mindaugas Veržbickas, kuriam kartu buvo įteiktas ir LSF tarptautinio meistro sertifikatas bei aukso ženklelis.    

Dar vienas tarptautinio meistro sertifikatas buvo įteiktas pasaulio ir Europos čempionatų prizininkui ukmergiškiui Teodorui Aukštuoliui.

Lietuvos čempionatas baigėsi, jau balandžio antroje pusėje turėjo vykti Europos sambo jaunių ir jaunimo čempionatas Taline, tačiau jis sustabdytas ir nukeltas į rugsėjo mėnesį Serbijoje.

Rudeniop nukeltas ir Europos suaugusiųjų čempionatas, turėjęs vykti Rusijoje.    

Lietuvos čempionais tapo:

Moterys

Karolina Šapokaitė (Vilnius) – svorio kategorija iki 50 kg

Elinga Jakulytė (Rokiškis) – svorio kategorija 54 kg

Vaiga Čečytė (Rokiškis) – svorio kategorija iki 59 kg

Katerina Varava (Vilnius) – svorio kategorija iki 65 kg

Gabrielė Dolgovaitė (Ukmergė) – svorio kategorijoje iki 80 kg

Karina Stefanovič (Vilnius) – svorio kategorijoje virš 80 kg

Vyrai

Gintaras Katkus (Klaipėda) – svorio kategorija iki 58 kg

Maksim Jakovlev (Klaipėda) – svorio kategorija iki 64 kg

Eimantas Tukačiauskas (Vilnius) – svorio kategorija iki 71 kg

Gintaras Aleknavičius (Kaunas) – svorio kategorija iki 79 kg

Valdas Kanapeckas (Klaipėda) – svorio kategorija iki 88 kg

Marius Rudnickas (Klaipėda) – svorio kategorija iki 99 kg

Tomas Paskalucas (Vilnius) – svorio kategorija virš 98 kg

Kovinis sambo

Aleksandras Juzikas (Klaipėda) – svorio kategorija iki 58 kg

Konstantinas Mokšinas (Vilnius) – svorio kategorija iki 64 kg

Vytautas Gaurilčikas  (Šiauliai) – svorio kategorija iki 71kg

Mindaugas Veržbickas (Ukmergė) – svorio kategorija iki 79 kg

Kornelijus Aukštuolis (Ukmergė) – svorio kategorija iki 88 kg

Andrius Borisevičius (Vilnius) – svorio kategorija iki 98 kg

Eimantas Vaikasas (Vilnius) – svorio kategorija virš 98 kg